Beaching+fjellvann+LN-FFF.jpg

Er sjøflyvning noe for meg?

Kan alle læres opp til å fly sjøfly? Ja, i utgangspunktet vil vi si at en person som kan lære å fly kan også lære å fly et sjøfly. Men erfaring viser at ikke alle passer som sjøflypilot. Sjøflyging er i høy grad en praktisk operasjon og krever flere praktiske ferdigheter.

Med sjøfly opererer du for det meste utenfor det ordinære flykontroll systemet. Ingen gir deg vind og eller forteller om banen er fri. Som kaptein ombord er det du som kalkulerer og tar avgjørelsene på alle plan. Det er du som administrerer logistikken med drivstoff, brygge og landingstillatelse. 

Synes du det er skummelt å fly til en landingsplass uten betjent radio? Eller at det er strevsomt å skyve fly ut av hangaren eller tanke med kanner? Glem sjøflyging. Har du store problemer med å sette opp telt eller sette opp turprimusen? Glem sjøflyging. Ramler du i sjøen når du skal om bord i en jolle? Hold deg borte fra sjøflyet. Ser du på å legge til lands med motorbåt som en betydelig utfordring? Ikke regn med at den blir mindre med et sjøfly.

Hva kreves for å bli en god sjøflypilot? Vi krever at du har et gyldig sertifikat for fly, PPL-A eller høyere og har logget minimum 100 timer totaltid når kurset er ferdig, altså før du får være fartøysjef.

Har du også et praktisk håndlag og er båtvant, så kan vi konsentrere oss om å lære deg det nye. Dette å håndtere sjøflyet ved start, landing og legge til og fra. Synes du dessuten at det er fint å ferdes i naturen og å ta vare på den, så er du i ditt rette element i sjøflyet. 

Når du i morgenlyset sitter på lang finale til fjellvannet eller fjordarmen du har et nært forhold til. Eller sammen med familie og venner sitter ved bryggen eller stranden og ser solnedgangen speile seg i flottørene. Da innser du at det var verdt hver eneste time og hver krone du har lagt ned i å skaffe deg kompetansen og hver eneste Jerrykanne du har båret ut over bryggene.

Sjøflyutdanningen gjennomføres over tid. Før du starter på den praktiske utdanningen må du gjennomføre et teorikurs. Teoridelen omfatter sjøveisregler, sjøvett og «airmanship», samt læren om hvor du kan og hvor du ikke kan lande med sjøfly. Det legges stor vekt på miljøaspektet, med tyngde på ditt ansvar som kaptein ombord. Den gir deg grunnlag for å få et godt omdømme i sjøflykretser ved å ta hensyn til omgivelsene, mennesker og natur når du flyr sjøfly. Den praktiske delen omfatter 10 timer praktisk flyging. Deretter må du fly opp til sertifikatprøve før den virkelige utdanningen starter – det er ved å fly du kan videreutvikle deg i faget. Sertifikatet gir deg bare nøkkelen til egenutvikling.

Kilder: Sola Flyklubb, Luftfartstilsynet, Norges Luftsportforbund